Mokveld en Slangen Staal
Na de meivakantie hebben vmbo-leerlingen van De Goudse Waarden en Driestar College weer 2 bedrijven bezocht in het kader van de metaalcarrousel. Ze waren te gast bij Mokveld Valves en Slangen Staal in het kader van het zogenaamde Kippengrill project. Dit project is een van de uitkomsten van de samenwerking tussen het onderwijs en het bedrijfsleven in het kader van het Sterk Techniekonderwijs (Techniek Talent Gouda). De leerlingen maken kennis met de verschillende metaal-technische productiebedrijven en werken daar ook aan een werkstuk.
Bij Mokveld Valves kregen de jongeren een rondleiding door het bedrijf en hebben ze voor hun werkstuk de braadspit gemaakt en gezet in een haakse hoek. Mokveld is een groot internationaal bedrijf en toonaangevende fabrikant van op maat gemaakte afsluiters voor de energie- en watermarkt. Lees er meer over en maak het bij Mokveld of bekijk dit filmpje!
Bij Slangen Staal hebben de leerlingen het binnenwerk van hun werkstuk gemaakt, de kolenbak. Ze hebben het plaatwerk gewalst, de randen gezet en de onderdelen aan elkaar bevestigd met hechtlasjes. Daarnaast hebben ze in de achterwand van de kolenbak doppen geponst. Natuurlijk hebben de leerlingen ook een rondleiding door het bedrijf gehad. Slangen Staal is een machinefabriek, constructie- en reparatiebedrijf, dat staal- en roestvaststaalwerk maakt voor de aannemerij, weg- en waterbouw, overheid, industrie en ingenieursbureaus.
De leerlingen zitten in hun derde leerjaar en oriënteren zich op mogelijke banen met het gekozen PIE-profiel. Vanuit de TTG werkgroep PIE/metaal willen de scholen en de bedrijven laten zien hoe mooi, veelzijdig en kansrijk een technisch beroep is. Daarbij is het voor de leerlingen goed om te weten dat de keuzemogelijkheden oneindig zijn en dat er volop baankansen en carrièreperspectieven zijn.
De 5 deelnemende bedrijven zijn Veratio BV, GPI De Gouwe, Slangen Staal, Mokveld Valves en HTC Parking & Security. Zij ontvangen de komende weken 2 groepen leerlingen als pilot. De leerlingen werken in de bedrijven aan de verschillende onderdelen van hun werkstuk: De Kippengrill. Aan het einde van de bedrijvencarrousel kunnen ze de werkstukken op school afmonteren. Als de pilot succesvol is, zullen volgend schooljaar meer leerlingen deze carrousel doorlopen. De belangrijkste opbrengst van dit project is dat de bedrijvencarrousel de leerlingen helpt om een bewuste keuze voor een vervolgopleiding en loopbaan te maken.