Nieuwsbericht

BWI Oriëntatiedag

Op dinsdag 14 november jl. heeft Techniek Talent Gouda een grote BWI Oriëntatiedag georganiseerd bij Bouwacademie Groene Hart in Waddinxveen. Deze dag was gericht op 2e-jaars vmbo leerlingen uit de regio Gouda, met als doel ze te laten kennismaken met de veelzijdigheid van het vakgebied, met bedrijven in de bouw- en infrasector en met mogelijke beroepen. De organisatie van deze dag komt voort uit de werkgroep BWI binnen het project Sterk Techniek Onderwijs / Techniek Talent Gouda.

BWI staat voor Bouw, Wonen en Interieur en is een van de technische profielen die leerlingen kunnen kiezen op het vmbo. Met bussen reisden de leerlingen vanaf de schoollocaties naar Waddinxveen. In de ochtend waren De Goudse Waarden en Driestar College te gast voor een programma van 3 uur, in de middag het Carmel College en het Coenecoop College. De leerlingen konden zich oriënteren op het vakgebied en kennismaken met de verschillende mogelijkheden en technische vakrichtingen binnen het BWI profiel. Op deze manier kunnen ze aan het einde van het tweede leerjaar een betere profielkeuze maken.

Uit de regio verleenden diverse aannemers, metsel- en tegelbedrijven, meubel- en timmerindustrie, afbouwbedrijven, en bedrijven in woninginrichting en infra hun medewerking. Op 5 verschillende pleinen lieten ze de leerlingen kennismaken met hun werkzaamheden.

Op plein 1 waren metselbedrijven Westerman en Gerard van der Mark en SPB aanwezig en konden leerlingen muurtjes metselen en tegelen. Op plein 2 was het thema Hout en Meubilering en waren SWV Hout, het Hout- en Meubileringscollege en Van den Hondel Prefab present. De leerlingen maakten kennis met houtskeletbouw en timmerwerk, maar ook met vloeren leggen en elektrisch frezen. Op het derde plein waren de aannemers actief, zoals De Vries en Verburg, Renomeer, Middelwatering Bouw en Houtman Aannemers. De leerlingen konden gipsplaten monteren, een gevel opbouwen, fundering maken en leerden over isolatie en waterkering. Bij Vuurvast konden de leerlingen door VR-technieken ervaren hoe het is om in verbrandingsovens te werken. Op plein 4 stond design en schilderwerk centraal. Bij Schuijt Binnenspecialist leerden de leerlingen hoe een pvc vloer gelegd wordt en bij de Schildersvakopleiding werden de technieken van behangen, tamponneren en airbrush uitgelegd. Tot slot was er het infraplein, waar SPG infra en Soma college lieten zien hoe je een graafmachine bedient, maar ook hoe je een waterpassing maakt en hoe het bestraten met BKK klinkers gaat.

Naast de bedrijven waren ook de mbo-opleidingen en het praktijkleren vertegenwoordigd. Zij gaven informatie over mogelijke leerroutes na het vmbo. Aan de inwendige mens werd natuurlijk ook gedacht. Leerlingen, leerkrachten en medewerkers van deelnemende bedrijven konden bij de patatkraam een lekkere snack scoren. Een leerzame dag die mogelijk is gemaakt door de enthousiaste deelname van de genoemde bedrijven en scholen, en met veel dank aan Bouwacademie Groene Hart voor de gastvrijheid. Wat ons betreft is dit de eerste editie geweest van een succesvolle, jaarlijks terugkerende oriëntatiedag!