Toekenning STO-subsidie

Dinsdag 18 februari jl. werd tijdens een persmoment de toekenning van de STO-subsidie voor de regio Gouda gevierd. Leerlingen uit het beroepsgerichte vmbo namen de cheque van ruim 4 miljoen euro in ontvangst, als sleutel naar hun toekomst.
Het persmoment vond plaats op de locatie van Driestar Gouda in bijzijn van diverse vertegenwoordigers van de deelnemende partijen. De betrokken bestuurders, directies en docenten verzamelden zich in het PIE-lokaal, waar ze tussen de werkbanken en technische apparatuur luisterden naar het welkomstwoord van Lute-Geert Verdouw, directeur van Driestar Gouda PrO vmbo.
Daarna was er een korte presentatie van STO-projectleider Jenny Fidder. Ze gaf een terugblik op de resultaten van de afgelopen planperiode 2020 – 2024 en keek vooruit naar de ambities voor de komende 4 jaar.
De STO-regio Gouda streeft naar duurzaam, dekkend en kwalitatief sterk techniekonderwijs in het beroepsgerichte vmbo met als doel om leerlingen voor te bereiden op de technische en technologische beroepen van de toekomst. Aan de hand van 5 programmalijnen zal de regio aan de slag gaan om deze ambitie te realiseren. Lees er meer over in deze factsheet.

Ben Krijgsman, adjunct-directeur van CSG De Goudse Waarden en voorzitter van de STO-stuurgroep, haalde vervolgens 3 leerlingen naar voren die vertelden over hun keuze voor een technisch profiel en hun ambities voor de toekomst. Wethouder Thierry van Vugt sloot daar in zijn speech op aan, door te refereren aan de rijke traditie van vakmanschap en ondernemerschap die de stad Gouda kent: van scheepsbouw tot metaalbewerking, van innovatieve installaties tot bouw en onderhoud. De technische maakindustrie vormt daarmee een belangrijk onderdeel van de economie in de regio Midden-Holland. Voldoende techniekleerlingen en goed geschoolde vakmensen zijn cruciaal voor deze bedrijvigheid.
De subsidie van ruim 4 miljoen euro is voor een periode van 4 jaar en toegekend door het ministerie van OCW. Het STO-samenwerkingsverband bestaat uit 4 technische vmbo-scholen, Driestar Gouda, CSG De Goudse Waarden, Yuverta Gouda en Carmelcollege Gouda en 2 mbo-instellingen, mboRijnland en Hoornbeeck College. Zij werken daarbij samen met partners zoals Techniekpunt Gouda (onderdeel van de Brede School), Gouda Onderneemt en gemeente Gouda. Daarnaast levert ook het regionale bedrijfsleven een actieve bijdrage in de vorm van cofinanciering. Zij bieden de leerlingen een oriëntatie op de beroepspraktijk, niet alleen tijdens stages, gastlessen of bij projecten, maar ook door aanwezig te zijn op beroepenmarkten, bij evenementen en oriëntatiedagen, of door deel te nemen aan het vriendenprogramma. Een mooi voorbeeld van zo’n samenwerkingsproject is de metaalcarrousel, ook wel het kippengrill-project genoemd. Tijdens het persmoment overigens mét kip…
Het persmoment heeft geresulteerd in een aantal mooie artikelen in de plaatselijke media, zoals ZoGouds, AD Gouda, Gouds Dagblad en Het Kontakt/Goudse Post.






